Spot på spil !

Spot på spil: Årets stjerneskud!

Familiehygge rimer på brætspil for mange børn og familier. Til fødselsdag og jul er det spil, der gemmer sig i mange af de hårde pakker. Få ting kan nemlig samle os bedre end det at spille! At grine sammen omkring et familiespil er alle tiders, men I kan også lade jer udfordre af hovedbrud, quiz og andre gode spil. Spil er en mangfoldighed af leg og læring for små og store.

Vi giver her et bud på en række af de allerbedste spil i 2012. Glæd jer til underholdende tidsfordriv af den allerbedste slags!

Logik & hovedbrud
Vi har efterhånden kunnet glædet os over gode logik, hjerne- og hovedbrudsspil i en håndfuld år. Markedet for spil, der kombinere leg og læring er stort. Heldigvis er der stor fokus på mulighederne i at lege de komplicerede begreber ind, sådan som de matematiske og logiske spil fx giver så fin mulighed for.

Aqua Belle
Egentlig er det ærgerligt, spillet ikke blot hedder ”De små havfruer”, når målgruppen er de lidt yngre piger. Layout og udformning af spillet i rosa nuancer signalerer tøsesjov. De pink toner er en oplagt måde, at lokke pigerne i gang med logikspil, men hele familien kan glæde sig til herlige hovedbrud med Aqua Belle.

Bag på omtales spillet som ”Havfruer i redningsaktion”, og det dækker fint over indhold – og kunne da også bruges som titel. Spillet indeholder 48 udfordringer i stigende sværhedsgrad.

Havfruerne vil gerne passe godt på alle de gode fisk i havet – deres venner – og beskytte dem fra de farlige piratfisk. Ved hjælp af at puste store bobler, kan havfruerne isolere de farlige piratfisk fra de andre i havet, og dét er selve opgaven for spilleren at sørge for det, ved hjælp af de seks transparente brikker, som placeres ovenpå de blå piratfisk.

Til hver udfordring er der kun én løsning, som er angivet i opgavebogen. Spillet er ideelt til en person, men kan og også bruges som familiespil, hvor I spiller skiftevis på tid eller løser opgaven i samarbejde.

Aqua Belle er en form for avanceret puslespil med associationer i retning af Tetris, men pakket ind i et sødt univers der passer perfekt til piger er sværger til Disney.
Læs mere på http://www.p-trade.dk/

Bille & Betty Bricks
Udfordrende 3-D puslespil i et univers, der lader tankerne flyde i retning af Byggemand Bob og Winnie.

Bille & Betty Bricks – med det meget udanske navn – er et alle tiders hovedbrud for piger og drenge i børnehavealderen og indskolingen. Spillet lokker med sit utrolig lækre finish i træ til leg med logik. Et fantastisk flot og fængende tænkespil, der handler om at løse en byggeudfordring ved at bygge med klodser.

Ideen er, at spilleren skal vælge en udfordring i den medfølgende opgavebog, og derefter konstruere en fysisk bygning af klodser mage til. Klodserne findes i forskellige farver og er sat sammen på forskellige måder gruppevis.

Bille & Betty Bricks består af 60 opgaver, der gradvist bliver vanskeligere. I opgavebogen er der løsninger og spilleregler på dansk. Et virkeligt godt sted at starte med hovedbrud og alternativer til puslespil!
Læs mere på http://www.p-trade.dk/

Temple Trap: Escape the sliding maze
Med en størrelse på kun 14 x 14 cm kandiderer Temple Trap: Escape the sliding maze til at blive brugt både som rejsespil og almindeligt spil.

Stemningen er bedste ”Indianer Jones-stil”. Opgaven er, at føre en person – en grønne brik – sikkert igennem labyrinten, hvor sultne krokodiller lurer i vandet under de flytbare brikker.

Temple Trap er et sjovt og sejt logikspil for et barn, men også udfordrende for selv voksne, og dermed et alle tiders familiespil. Konceptet er relativt enkelt og ligetil. Spilleren får en opgave i den lille opgavebog, og skal nu flytte den grønne brik – personen – fra start til slut, uden at blive spist af en krokodille.

Desværre er det både bøvlet og besværligt at få opstillet banen forud for hver opgave, fordi de enkelte brikker ikke er så lette at flytte rundt. Især i starten vil det nok føles irriterende, at bruge så megen tid på at placere alle brikkerne rigtigt. For mig var det i begyndelsen næsten mere ufordrende end opgaverne! Siden blev det straks langt vanskeligere, at føre personen sikkert igennem labyrinten og det skulle vise sig, at det at undslippe de sultne krokodiller, er super hjernegymnastik!

Der er kun én løsning. Opgaverne er inddelt i henholdsvis Starter, Junior, Expert og Master. Temple Trap henvender sig til begge køn, ligesom det er super, at både børn og voksne kan få udfordret de små grå med spillet her.
Læs mere på http://www.p-trade.dk/

Noah´s Ark
Noah´s Ark er et handy hjernebrud af den søde og sjove slags, man også bliver klog af. ”Magnetic Travel Games” er en serie af små bøger, indeholdende et logikspil bestående af magnetbrikker på en plade og en tilhørende vejledning samt opgaver.

Konceptet fortjener stor applaus for sin gode idé, og en helhed der fungerer perfekt med tingene samlet ét sted i en holdbar og solid bog med spiralryg. Materialet kan udmærket tørres af med en klud, hvis ungerne spilder undervejs på rejsen eller ved bordet.

Noah´s Ark henvender sig til den yngre målgruppe og søskende, der her får stillet forskellige opgaver. Alle dyrene skal ombord på arken, og spilleren skal nu pusle brikkerne med de forskellige dyr på plads, så alle kan komme med! Til hver udfordring er der kun én løsning, som selvfølgelig er angivet i opgavebogen.

Spillet er beregnet til én person fortrinsvis. En oplagt og sød mandelgaveide eller pakkekalendergave ligesom spillet er selvskreven som gaveide til barnedåb til større søskende!
Læs mere på http://www.p-trade.dk/

IQ Fit og IQ Twist fra Smart Games
Med sine 10 farverige tredimensionelle brikker er IQ Fit, i den lille handy boks, både et rejsespil og et smart enmandsspil, der kan bruges når som helst. Der er tale om gode og gedigne materialer, der tiltaler spilleren. Ideen er, at spilleren vælger en opgave i det medfølgende hæfte og herefter skal flytte rundt på de forskellige farverige puslespilsbrikker for at placere dem præcist som vist på billedet i udfordringen.

Et meget klart og enkelt koncept, der er ligetil at gå til: der skal rokeres rundt på puslespilsbrikkerne for at få dem placeret i spillepladen. Men det kan vise sig svære end som så, da hver brik har to fremskudte sider, hvoraf der på den ene side er en kugle der stikker ud og på den anden findes to kugler. IQ Fit er altså en slags 3 D puslespil! Af samme grund er spillet utrolig stimulerende for spillerens rumfornemmelse og logik. Til hver opgave er der kun én rigtig løsning.

I samme serie finder du også IQ Twist. For begge spil gælder, at det uheldigvis tager uforholdsmæssig lang tid, at få puslet alle brikker på plads i de smarte spillebokse.
Læs mere på http://www.p-trade.dk/

bend it fra Smart Games
Med bend it: flex your brain er vi nået til det absolut sværeste hovedbrudsspil. Størrelsen er blot 14 x 14 cm og med seks styks enkle sort/hvid brikker i spillepladen ser det ved første øjekast enkelt ud.

Her er der som i de øvrige Smart Games en række opgaver, der skal løses i det medfølgende hæfte. Opgaverne er inddelt i henholdsvis Starter, Junior, Expert og Master. Men allerede ved Starter er der nok at se til! Spilleren skal placere de seks brikker dem præcist som vist på billedet i udfordringen. Da hver brik består af tre fleksible led, er det ganske svært at overskue mulighederne og finde de rigtige kombinationsmuligheder.

Som med flere af Smart Games mange andre gode spil, gælder det, at det beklageligvis tager uforholdsmæssig lang tid at få puslet alle seks brikker på plads i den medfølgende spilleboks.

bend it: flex yuor brain er et ualmindeligt spændende og fascinerende hovedbrudsspil, der stiller store krav til spillerens logik og tålmodighed. Et super bud på hjernegymnatsik for tweens og teengagers!
Læs mere på http://www.p-trade.dk/

Taktik og strategi
Fascinationen af taktiske og strategiske spil har vi kendt i tusinde år. At udfordre hinanden på de rette træk og træffe kloge beslutninger er fascinerende for de fleste. Derfor findes der en perlerække af gode strategispil og også i år kommer nye af slagsen til.

Africana
Med spillet Africana byder Bergsala Enigma på en avanceret og særdeles velgennemført ny pendant til ‘Afrikas Stjerne. I Africana skal spillerne på ekspeditioner i Afrika i slutningen af 1800-tallet, for at udforske det store kontinent og optjene penge, guld og point, der kan bruges til de videre ekspeditioner.

Hver spiller repræsenterer et land – Italien, Frankrig, Tyskland og England – og starter forskellige steder på kontinentet. Spillerne har tre muligheder: bevægelse, indkøb af udstyr eller hvile (stå over). Hvert valg er ensbetydende med strategisk og taktiske overvejelser, mens spillet kun byder på mindre grad af held. Heri består hele forskellen fra det ellers så legendariske Afrikas Stjerne.

Indledningsvis tager det lidt tid at komme i gang, da der er fem siders spillevejledning (på dansk) – dog med pædagogiske illustrationer. Spillet har flere finesser og detaljer, der både gør det fascinerende og spændende, men også en kende udfordrende at få rigtig hul på – især for familiens yngre spillere.

Alligevel er Africana en kæmpestor fornøjelse og ægte guldklump, der glimter på familiens spillehylde!
Læs mere på http://www.bog-ide.dk/ og http://www.arnoldbusck.dk/

Super Farmer
Er I glade for tal, taktik og matematik er Super Farmer et perfekt spil, præcis som det også er genialt til børnefamilien, der gerne vil lege de matematiske udfordringer ind på en sjov måde.

Det siges, at Super Farmer hører til de første brætspil, hvor man havde terninger med 12 sider. Spillet blev udviklet under anden verdenskrig af den polske matematiker, Professor Karol Borsuk. Nu kan danske børnefamilier glæde sig over hans enkle og dog geniale tanker om en dyrebaseret økonomi.

Spillet er en dyst om, hvilken deltager der bliver den bedste bonde. Hver spiller ejer nogle dyr, som formerer sig, men hvis du som bonde ikke udviser den fornødne omhu og påpasselighed, vil du risikere at ulven og ræven hapser dine dyr, når de er ude at skaffe sig mad. Samtidig skal du også nå at samle et af hver slags dyr til din gård, før de andre spillere, for at du kan vinde!

Den enkelte spiller skal lære at forudsige, planlægge og beregne en evt. risiko. Dermed er Super Farmer et virkelig godt pædagogisk værktøj til at lære børn nyttige begreber at kende. Oveni er det charmerende, at layout og materialer er holdt i den gammeldags stil. Det passer godt til konceptet om, at lære at være bondemand og træffe de rigtige beslutninger.

Super Farmer er hyggeligt, nemt at gå til og et lysende eksempel på, hvordan leg og læring lykkes på bedste vis.
Læs mere på http://www.bog-ide.dk/ og http://www.arnoldbusck.dk/

Tegn & gæt – genren
Med ”Tegn & Gæt” blev brætspilsgenren tilføjet et element af kreativitet, der morer de allerfleste. Med blyanten i hånden får spilleren lov at tegne, mens holdspillerne på tid skal gætte hvad det er, der tegnes. Konceptet var velkendt fra tegnequiz med kendte personer på tv.

PIXO
Med kåringen til årets bedste familiespil 2009 var forventningerne til PIXO høje. I det hele taget har spillet modtaget stor ros. Med rette! Her er tale om et helstøbt brætspil fra GameInventors, der fungerer rigtig fint. Spillet henvender sig til 3-6 spillere.

I PIXO skal der tegnes og gættes, men her er det ikke så vigtigt endda at være god til at bruge blyanten. I stedet for at kunne se hele tegningen, kan du kun se en del af den – fx en fjerdedel til en start. Ideen er så, at du opnår point ved at gætte de andres tegninger.

I skal tegne fire-seks tegninger, forud for spillets begyndelse. Undervejs afsløres tegningerne gradvist, idet de placeres i deres PIXO-boks, hvor der er fire ”flapper”, der åbnes efterhånden som medspillerne gætter.

PIXO spilles på et bræt, hvor du opnår points ved at flytte rundt på brættet. Børn fra ca. 8 år vil kunne have meget stor fornøjelse af PIXO. Spillet er en alle tiders kreativ udfordring, der samtidig indeholder et passende element af strategi. Et virkeligt fint bud på fornyelse, hvis I gerne vil prøve andet end klassikeren ”Tegn & Gæt”.
Læs mere på http://www.gameinventors.dk/

Sproglig opmærksomhed

Fascinationen af sprog og legen med bogstaver kendes fra et utal af gode spil. Et af de mest kendte er vel nok krydsordsspillet ”Scrabble”, der på dansk kendes som ”Alfabet” og ”Krydsord”. Hvert år byder på nye spilnyheder der giver os mulighed for at dyste på kunsten udi at stave og pusle med ord.

Backword
Fra Game InVentorS kommer det charmerende og hyggelige bogstavspil Backword. Pakket i en lille smart æske fylder Backword ikke meget, men tag ikke fejl: spillet er en lille guldklump for familier med hang til at pusle med bogstaver og få udfordringer.

Man modtager 8 bogstavkort ved spillets start. Derpå er spillets ide, at hver spiller skal stave et langt ord ud af de modtagne kort, som de andre deltagere skal forsøge at gætte efterfølgende. Som titlen angiver, afsløres bogstaverne én efter én bagfra, mens spillet skrider frem.

Undervejs er der forskellige finesser, der gør spillet vanskeligere end som så. Men der også små fif til medspillerne, som kan hjælpe dem med at gætte hvilket ord, du sidder og staver. Spillet er dynamisk og har mange elementer. Bl.a. er der nogle spillechips (jetoner), der svarer til ét gæt. Hvert gæt på modspillerens ord, koster en spillechip, så du er nødt til at vælge dine gæt med omhu. Spillerne må gætte i munden på hinanden og det fungerer ok.

Backword er et lærerigt og fascinerende spil, der appellerer til familiens store børn (fra cirka 11 – 12 år og op). Her er udfordringer, logik og sproglig opmærksomhed tryllet sammen til en meget flot cocktail.
Læs mere på http://www.gameinventors.dk/

Quiz
I quizspillet gættes der løs og testes udi paratviden indenfor nicheemner eller almenviden. Mest kendt er vel nok engelske Trivial Pursuit, der har dannet ”skole” for mange quizspil. Super populært er også det danske Bezzerwizzer, der formår at tilføje quizgenren dynamik på eksemplarisk vis.

Vild med dyr
Er I dus med dyrene eller trænger I til at få lært endnu mere om dyr, så er quizspillet Vild med dyr fra Game InVentorS et godt bud. ‘Vild med dyr er et quizspil, der foregår på et bræt. Ved start vælges mellem fire dyr. Du skal nu afsted ud at samle tre poter i hver af de fire spørgsmålskategorier med hver sin farve.

Spillet byder på dybt seriøse og meget morsomme spørgsmål, ligesom der også er massevis af imponerende, fascinerende og tankevækkende informationer gemt i spørgsmålene undervejs.

Som spiller skal du være klar til at svare mundtligt, men også tegne, mime og beskrive alverdens dyr. Som i det gode, gamle Ludo kan man få lov at slå hinanden hjem. Ganske charmerende! Alt kan kort og godt ske i dette hyggelige, lettilgængelige og super herlige familiespil om dyreliv i bredest forstand. Spillet hører til i den rigtig hyggelige kategori, der ikke stiller de største krav til spillerne mht. at holde rede på komplicerede regler – og det ér vældig rart og behageligt, at få lov at kaste sig ud i et sjovt og til tider også skørt spil som dette! Som en ekstra bonus medfølger der ganske gratis et års betalt medlemskab af Dyrenes Beskyttelse.
Læs mere på http://www.gameinventors.dk/

LOGO
Med LOGO indfanges tidens ånd i form af kendskab til mærkevarer, superbrands og slogans i et helt nyt og morsomt brætspil. Det engelskudviklede brætspil om logoer har Top-Toy versioneret til dansk på fin vis. Hele familien kan være med, når der skal gættes løs og testes viden om reklamer fra både trykte og elektroniske medier, ligesom spillerne dyster på kendskab til (billede-)logoer.

Vi omgiver os med brands, reklamer og logoer fra morgen til aften, så spillet LOGO rammer plet med sine spørgsmål om danske og internationale produkter og mærker.

Selve spillet er ganske nemt at lære. I skal, som i mange andre brætspilsquiz, dyste om at svare rigtigt og komme først rundt om spillebrættet. Hver spiller kan max få lov at svare på de fire spørgsmål, der er på et kort, og det er rigtig fint tænkt, så spillet kan bibeholde en god dynamik og et godt flow, når deltagerne må skiftes.

LOGO er både udfordrende, morsomt og interessant. Alle rundt om bordet vil med sikkerhed blive forbløffet af hinanden, og over de relationer vi har opbygget til slogans, produkter og mærkevare igennem tiden. Spillet henvender sig til voksne og familier med børn fra 9-10 år. Det fungere allerbedst når I er flere spillere, fordi man gensidigt kan besvare hinandens spørgsmål, hvis den ene ikke kan svare. LOGO går rent ind med sin nye idé!
Læs mere på http://danspil.dk

Fælles frikvarter

Med disse anbefalinger af brætspilnyheder, vil vi gerne slå et slag for at invitere hele familien til fælles frikvarter omkring brætspilspladen, hvor alt kan ske. Glæd jer til underholdning, hygge og anderledes samvær af den helt uforlignelige slags. Brætspil rummer så mange positive elementer og kompetencer som barnet kan bruge i sin opdragelse, uddannelse og læring om livet. Forskellige spil har fokus på forskellige færdigheder. Fantasi, kreativitet, paratviden, motoriske færdigheder, samarbejdsevner, hukommelse, koncentrationsevne og evnen til at tænke taktisk og strategisk er i højsæde, når der spilles. Bedst af alt er måske, at vi med brætspillet får muligheden for et unikt samvær og glade stunder.

Nønne Lønne Votborg
Freelance skribent
Sjov for børn december 2012

Skriv et svar