Højtlæsning og lydbøger til børn

Der er ingen tvivl om at højtlæsning er populært hos de fleste børn, der elsker at lægge sig ind til deres forældre og høre deres yndlingshistorier – og gerne den samme historie om og om igen. Det er også vigtigt for de fleste forældre at have denne tid med børnene, hvor de er helt rolige og hører efter – her kan man rigtig finde sammen om en god historie.

Fordele ved højtlæsning

Højtlæsning stimulerer børnenes hjerner på en anden måde end film, TV og Ipads og de fleste børnepsykologer anbefaler derfor også, at forældrene læser højt for deres børn. Det har et positivt indvirke på børnenes læsefærdigheder, verdenssyn og læseglæde – og det er godt for både store og små.

Børn lærer også rigtig godt med ørene, og når de er for små til at læse selv, er det en god måde at forberede dem på den læsning, de senere vil møde i skolen. Når de er lidt større og selv kan læse, er højtlæsning en god afveksling til at de selv kæmper med bogstaverne, men bibeholder de positive fordele ved daglig læsning.

Valget af lydbog kan være svært at finde frem til. Børn er heldigvis nemme at underholde og der er massere af lydbøger man kan vælge imellem. Find inspiration til aftenlæsningen med denne kategori af lydbøger.

Lydbøger og børn

Nogle gange kan højtlæsning også være en fælles oplevelse i form af en afspilning af en lydbog, som alle kan lægge sig ned og slappe af til en bog og have en god oplevelse sammen. I dag er det nemt at finde og downloade lydbøger, så de er tilgængelige overalt og på ethvert tidspunkt, da de bare typisk ligger på en app på din telefon eller tablet.

Lydbøger er også smart, når man f.eks. er på ferie eller når børnene rykker frem og tilbage mellem forældre, bedsteforældre og klassekammeraters huse. Så kan de altid følge med i historien og ikke miste tråden. På sådanne tjenester kan man også finde bøger digitalt til download, så man ikke skal slæbe bøgerne med rundt fysisk, men kun på telefon eller tablet. 

Højtlæsning – også for større børn!

Der er ingen grund til at stoppe med højtlæsning, bare fordi at børnene bliver større. Det er et elsket indslag på aftenen, og de fleste børn vil få meget godt ud af at fortsætte den hyggelige tradition. Det er som sagt rigtig godt for børns læselyst og indlæringsevne at få læst højt, da de herigennem både lærer udtale, oplæsning, stavning og får en generel bedre sprogforståelse af at få læst højt. Det er dog hårdt for mange børn at læse selv, og den frustration, de oplever her, kan erstattes af positive oplevelser ved at fortsætte højtlæsningstraditionen, selv når de er blevet store. Det er også et godt værktøj til at stimulere børns forståelse af verden og ting, de ikke har oplevet endnu eller er bange for. Det er både en læring i empati og et indblik i andres liv, så de kan forberede sig på deres eget liv. Og vigtigst af alt: højtlæsning får børn til at elske og finde glæde ved gode historier, så de selv bliver ivrige læsere, når de kommer i teenage-årene og som voksne.

God læselyst!