Soffi på Djævleøen

Umiddelbart ligner bogen ”Soffi fra Djævleøen” endnu en af mange tøsebøger om venskaber, kærlighed og irriterende forældre. Men her er mere på spil.

Forældresvigt er ikke kun noget, der hører socialt belastede familier til. Soffi på 14 år er datter af en succesrig operasangerinde med divanykker og en travl pilotfar, der i grunden er helt okay, men som ikke evner at sige til eller fra overfor moren.
Da Soffis mor får job i Moskva er det Soffi, der trækker det korte strå. Forældrene sender hende til det mørke Jylland, hvor hun skal bo hos hendes farmor og farfar igennem et halvt år. For Soffi virker det dybt uretfærdigt og uoverskueligt, men snart får hun et par gode kammerater i klassen. Hun opdager, at forskellen fra storby og udkantsdanmark måske ikke er så stor endda.

Tiden hos bedsteforældrene skal vise sig at byde på mange gode oplevelser og ikke mindst et nærvær, Soffi i dén grad har savnet derhjemme. Bedsteforældrene engagerer sig i Soffi og er altid klar med en snak; noget Soffi ikke er vant til. Der tegner sig et mønster af en selvcentreret mor og en ligesom selvglad storesøster, der har nok i sin modelkarriere. Indimellem er det overraskende læsning.
Soffi beskrives som en moden, indsigtsfuld og jordbunden pige med værdierne i orden – i modsætning til sin mor og søster.

Da Soffis klassekammerat Stine ryger ud i problemer, er det Soffi der viser sig som den handlekraftige og hjælpsomme ven. Men hvor bogen grundlæggende rammer flot og fremstår plausibel, taber den simpelthen troværdighed til sidst. Slutningen er fortænkt og al for usandsynlig.

Forfatteren Pia Borgstrøm har som helhed skrevet en bog, der løfter sig et pænt stykke over mangen en pigebog. Slutningen halter, og gør projektet mindre bemærkelsesværdigt. Desværre. Alligevel er det værd at fremhæve bogen. for de tabuer den tager op, og formår at servere på en vedkommende, interessant og ikke alt for tung måde. ”Soffi på Djævleøen” er nemlig også en morsom, fornøjelig og lærerig læseoplevelse. Pia Borgstrøm skriver med indlevelse og indsigt i sin målgruppes verden. Lad os håbe der bliver flere bøger om Soffi!

Køb Soffi på Djævleøen online

Skriv et svar